Ieder jaar bekijken wij wat de plannen van kabinet voor het komende jaar betekenen voor HR en voor werkgevers.

De Miljoenennota 2025 brengt een aantal veranderingen met zich mee voor werkgevers op het gebied van personeel en HR beleid. Veel van deze veranderingen richten zich op werkzekerheid, duurzame inzetbaarheid, en de balans tussen werk en zorg. In deze blog vatten we een aantal speerpunten samen die van invloed zijn op strategische HR thema’s, zoals werving & selectie, gezond & veilig werken en duurzame inzetbaarheid.

  • Arbeidsmarkt: Het kabinet zet in op hervormingen om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren en werkzekerheid te vergroten. Werk moet lonen en zekerheid bieden. Denk hierbij aan de handhaving op schijnzelfstandigheid en het vergroten van inclusiviteit op de arbeidsmarkt, om mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben een gewone baan te vinden, aan het werk te krijgen. Er komen verschillende wetsvoorstellen om werkzekerheid te vergroten, met minder regeldruk en meer flexibiliteit voor kleinere ondernemers, zoals bij re-integratieverplichtingen bij langdurige ziekte.
  • Duurzame inzetbaarheid en gezond werken: De Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid (MDIEU) blijft in 2025 ook beschikbaar om werknemers langer en gezond aan het werk te houden. Ook wordt gewerkt aan de veiligheid en psychosociale arbeidsbelasting, met aandacht voor burn-outs en grensoverschrijdend gedrag. Ook worden werkgevers gestimuleerd om preventief meer te doen voor een gezonde en veilige werkomgeving met de Arbovisie 2040. De focus ligt onder andere op stress door werk gerelateerde aspecten en het bevorderen van sociale veiligheid op de werkvloer.
  • Leren en ontwikkelen: Via de SLIM-regeling en sectorale ontwikkelpaden helpt het kabinet werkgevers om hun werknemers continu te ontwikkelen en duurzaam inzetbaar te houden. Dit helpt om medewerkers gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden en – vanuit maatschappelijk oogpunt – bij het oplossen van de mismatch op de arbeidsmarkt.
  • Verlof en zorgtaken: Het kabinet onderzoekt vereenvoudiging van het verlofstelsel en de Wet flexibel werken om de balans tussen werk en zorg voor gezin of naasten te verbeteren. Dit zou een positief effect moeten opleveren voor de arbeidsmarkt en de duurzame inzetbaarheid van werknemers, maar volgens ons bovenal meer duidelijkheid en een verlichting van de administratieve last van werkgevers.
  • Compensatie transitievergoeding: Vanaf 1 juli 2026 krijgen alleen kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) nog compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer.

De plannen in de Miljoenennota 2025 kunnen gevolgen hebben voor de manier waarop je het personeelsbeleid vorm geeft. Werkzekerheid, duurzame inzetbaarheid en inclusiviteit zijn thema’s waar de overheid sterk op inzet. Dit vraagt iets van werkgevers, maar wij zien ook kansen! Excel Yourself helpt organisaties en mensen al jaren om zich te ontwikkelen, een goede HR basis te leggen en een veilige en plezierige werkomgeving te creëren. Ook ondersteunen wij werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel.

Wij zijn blij met de voorzetting van regelingen voor duurzame inzetbaarheid, leren en ontwikkelen. Verschillende van onze klanten hebben veel baat gehad van bijvoorbeeld de SLIM subsidie. Ook weten we dat werkgevers blij worden van minder regeldruk en verlichting van administratieve lasten.

Kan jouw onderneming hulp gebruiken om met deze veranderingen in uw organisatie aan de slag te gaan? Wij ondersteunen met plezier door middel van strategisch advies en praktische oplossingen om je medewerkers optimaal te laten presteren, mee te laten ontwikkelen met het bedrijf en gemotiveerd en betrokken te houden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek!